Aardenburg

Aardenburg ligt 3 kilometer van de Belgische grens, vlakbij Vlaamse steden als Brugge en Gent en van de West-Zeeuws-Vlaamse stranden, die behoren tot de schoonste van Nederland.
Er zijn sporen van bewoning gevonden, die teruggaan tot de Midden-steentijd. De Romeinen stichtten er een Castellum en in de 13de eeuw groeide Erdenburch, zoals het toen heette, uit tot een belangrijke havenstad, gelegen aan het Zwin om in de 17e eeuw te worden omgevormd tot een vestingstad, dat deel uitmaakte van de Staats-Spaanse linies. De bodem van Aardenburg is door de eeuwen heen veranderd in een interessante archeologische schatkist, waarvan een deel van de opgegraven vondsten te bezichtigen is in het Archeologisch museum aan de Marktstraat, waar ook thematische exposities ingericht zijn.
Wandelend door Aardenburg ontkom je niet aan de eeuwenoude gevels in het oude stadgedeelte, met als absoluut hoogtepunt de meer dan 1050 jaar oude Sint Baafskerk, die in het seizoen dagelijks te bezichtigen is.
In de laatste decennia hebben zich een aantal galeries, art & decozaakjes en ateliers gevestigd in Aardenburg, waar je een bezoekje aan kunt brengen, maar waar ook creatieve cursussen worden gegeven.
In de zomer wordt elk jaar een culturele week georganiseerd met exposities, beeldenroutes, en optredens van diverse kunstenaars en musici.
Ook de jaarlijkse braderie is gezellig met o.a. een grote rommelmarkt.
Het sportpark, met o.a. zwembad, speeltuin, tennisbanen en gaaiperswei is in de zomer geopend. De schuttersvereniging organiseert in de zomer ook schietingen voor recreanten.
Een andere traditionele volkssport is het krulbollen. Ook in het bolderspaleis is er zomers gelegenheid voor de recreant om eens mee te bollen.
De restanten van de vestingwerken zijn voor een groot deel in beheer bij Stichting het Zeeuwse Landschap en er loopt een interessante wandelroute door deze natuurgebieden.
Als het in het voorjaar weer warmer wordt hoor je ‘s avonds het geluid van roepende boomkikkers en zie je op insecten jagende vleermuizen rondvliegen. Met een beetje geluk ontmoet je een steenuil, ransuil of bosuil.
‘s Ochtends vroeg is het genieten van de zang van vogels als merel, lijster, tjiftjaf, of vink, maar ook van spotvogel, zwartkop, staartmees en braamsluiper. Aardenburg is ook een heel groen stadje.